Excursie natuurkunde

Op 23 oktober zijn de klassen 11 en 12 in het kader van natuurkunde op excursie geweest naar TABLOO in Dessel (België). Hier hebben we veel geleerd over het onderwerp radioactiviteit, radioactief afval en opslag daarvan. Wist je namelijk dat het meeste radioactieve afval uit ziekenhuizen en niet uit kerncentrales komt? En dat opslag over miljoenen jaren moet plaatsvinden, ooit in de toekomst ondergronds, maar nu bovengronds. In Dessel worden hiervoor 2twee enorme bovengrondse bunkers gebouwd.

 

Langs diverse demo’s en interactieve opstellingen is de (saaie) theorie tot leven gekomen…en zelfs ioniserende straling zichtbaar gemaakt in een nevelkamer. Uiteraard mocht een practicum niet ontbreken. Hier hebben de leerlingen zelf gemeten aan radioactieve kernen/stoffen, halfwaardetijden berekend en de kwadratenwet gecontroleerd. Maar geen zorgen, we hebben gecontroleerd dat ze aan het einde niet stiekem toch een beetje groen licht begonnen te geven 🙂

 

Vooral ook voor de examenleerlingen een mooie bijkomstigheid dat deze excursie deel uitmaakt van het programma van toetsing en afsluiting, want natuurkunde leer je niet uit boekjes, natuurkunde moet je ervaren!

 

De leerlingen klassen 11/12 en het team natuurkunde VSP (Ramon, Rob, Yannick en Quillan)